Пробиотици - Ацидофилус и Бифидус на AquaSource (АкваСорс)

Пробиотици: приятелите на живота

Ацидофилус и Бифидус са наименования на пробиотици, т.е. приятелски бактерии, които подобряват жизнеността и трябва да съставляват 98% от чревната флора на здравите хора. Те заедно са необходими за постигане на оптимално здраве на храносмилателния тракт, за укрепване на черния дроб и кръвта и за повишаване на естествените ни защитни сили.

В идеалния вариант трябва да избягваме фактори, които могат да нарушат бактериалната ни екосистема. За повечето хора това е невъзможно. Антибиотици, кортизон, противозачатъчни, алкохол, кофеин, хлорирана или флуорирана вода, консервирани храни, наситени с въглехидрати и мазнини менюта, както и напрегнат живот могат да увредят полезната храносмилателна флора.

Добавянето на пробиотици е един естествен начин за запазване на добро здраве. То може да допринесе за преодоляване на разстройващия ефект, който създават в храносмилателната ни система диетите, заобикалящата ни среда и психическият стрес.

Да вземем например антибиотиците - по правило те нарушават състоянието на нормалната чревна флора, защото покрай вредните бактерии убиват и част от полезните. На мястото на полезните бактерии тогава се заселват вредни бактерии, паразити или гъбички и така се получава дисбактериоза. Тя е особено опасна при децата и при хора с по-отслабен организъм. Протича скрито и коварно и е следствие от порочния кръг – предписват се още антибиотици уж за изтребване на поредните вредни микроби, те пък още повече нарушава екологията на червата и т.н.

Ето защо е разумно след всеки прием на антибиотик да се приемат Ацидофилус и Бифидус за една-две седмици, до пълно възстановяване и стабилизиране на състоянието на полезната чревна флора.
Възстановяването на полезните бактерии в червата ни предпазва от кандидоза, колиентерит, холера, дизентерия и други дисбактериози.

Лактобацилус Ацидофилус
Тази бактерия е приятел на човешкия организъм. Съдържа се в някои ферментирали млечни продукти и хранителни добавки. Когато се приема в достатъчни количества, тя се заселва в храносмилателната и пикочно-половата система и подобрява екологията на червата. Не допуска развитието на болестотворни микроби, като пречи на залавянето им за стените на червата, променя рН и кислородното съдържание и произвежда бактерицидни вещества (водороден прекис, млечна и оцетна киселина и др.); произвежда ензими, в това число галактаза, която е необходима за усвояването на млечната захар – така може да се помогне на хора с непоносимост към мляко и особено на кърмачета;
предпазва червата, пикочните пътища и половата система от бактериални и гъбичкови инфекции;
намалява образуването на канцерогени в червата и не позволява развитие на вредни бактерии там;
намалява диарията след подлагане на радиация или химиотерапия; намалява нивото на вредния холестерол.

Лактобацилус Бифидус
Това е другата благотворна бактерия, която е нормален обитател на дебелото черво. Тя подобрява храносмилането и усвояването на белтъците и мазнините, както и задържането на минерали като фосфор, калций и желязо. Премахва запека и така подпомага изчистването на червата и възстановяването на черния дроб. Намалява алергичните реакции към мляко. Участва в разграждането на някои канцерогени вещества, намалява нивото на вредния холестерол, произвежда хормони и витамините В и К.

В комбинация със синьозеленото водорасло AFA, пробиотиците Ацидофилус и Бифидус остават живи и активни до консумацията им. Съчетанието от Ацидофилус, Бифидус и AFA се препоръчва при:

Внезапен или продължителен емоционален стрес;
Активни и пасивни пушачи;
Затруднения в усвояването на основните минерали и витамини от храната
(открива се по влошеното качество на косата, ноктите и кожата);
Продължителна употреба на силно хлорирана или флуорирана вода;
Странични ефекти от употреба на антибиотици, стероиди, хормони и пр.;
Проблеми с храносмилането - често получаване на запек или разстройство;
Бебета на изкуствено хранене или с чувствително храносмилане, колики и пр.;
Анемия, авитаминоза, интоксикация на организма, когато се предполага дисбактериоза.