Остео форте на AquaSource (АкваСорс)

АкваСорс Остео форте за здрави кости 
 

Защо трябва да се грижим за костите си

Здравите кости ни осигуряват пълноценен живот, но плътността им започва да намалява по естествен път след около 30 годишна възраст. Изключително важно е с храната да се осигуряват всички хранителни вещества, необходими за здравината им.
Колко здрави са костите ни?

Повечето хора не знаят колко здрави са костите им, но плътността и здравината им могат да бъдат проверени много лесно. Най-често срещаният тест е чрез нискорадиационен рентгенов остеометър (ДЕКСА скенер). Съществува и друг достатъчно надежден метод, който може да се прави индивидуално в домашни условия. При него степента на промяна на костите се измерва чрез костния маркер в урината. Може, също така да се направи и лесния и същевременно ефикасен ултразвуков скенер на петата, измерващ костната плътност. Този метод дава цялата необходима нформация.

Няма разработена здравна стратегия, която да осигурява изследване плътността на костите. Всичко е в ръцете на пациента и зависи от неговото отношение и активност.
Метаболизъм на костите

Костите правят скелета здрав и гъвкав. Костта в никакъв случай не бива да се разглежда като пасивна материя -тя е тъкан, състояща се от живи клетки и мрежа от кръвоносни съдове и нерви. Костите представляват минерални отлагания около протеинова матрица. Най-често срещаният минерал в тях е калция, който придава твърдостта на структурата им.

Костите непрекъснато се чупят и възстановяват. Този процес се извършва от клетки, наречени „остеобласти", които изграждат новата кост; и „остеокласти", които причиняват „резорбция" или чупене на костите. Равновесието в дейността на тези два вида костни клетки е важно за здравината на костите. Процесите на изграждане и разрушаване на костите се регулира от тироидните (щитовидни) хормони и естрогена. Хормоналната активност е взаимно зависима от нивата на калция, магнезия, витамин Д и другите хранителни ко-фактори в организма. Костите действат като „банка" за калций, в която той се отлага и при необходимост може да бъде изтеглен за други части в тялото. Правилният минерален състав на костите е изключително важен за тяхната здравина и нечупливост.
Следните фактори играят важна роля в поддържането на здрави и силни кости:
  • Усвояване на калций. Повечето хора знаят, че за изграждането на здрави кости е необходим калций. Много по-малко известно е, че за правилното усвояване на калция са необходими витамините Д и К, както и минералите бор и магнезий. Важно е и наличието на достатъчно количество хидрохлоридна киселина в стомаха.
  • Естрогенни нива. Поддържането на здрави кости ? важно през целия живот, но изключително важно е това по време на менопаузата, когато се появяват хормонални промени.
  • Начин на живот и физически натоварвания. Здравословната храна и начин на живот, както и редовните физически натоварвания играят важна роля в поддържането плътността и здравината на костите.

СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВИ КОСТИ
Препоръчителен прием на витамини и минерали:
Калций - основен структурен компонент на костите. Богати източници на калций са зеленолистни зеленчуци, бадеми, лешници, тофу, млян сусам, слънчогледови семки и консервирана риба.
Магнезий - жизненоважен за придвижването на калция вътре и вън от клетките. Това е втория най-често срещан в костите минерал след калция, но на него му се обръща много по-малко внимание. Магнезий може да се набави от бадемите, житните растения, сушените плодове и зеленолистните зеленчуци. Важно е да се осигурява необходимото количество магнезий чрез храната.
Витамин Д - въздейства върху усвояването на калция през стомаха и червата. Той е жизненоважен за доброто оползотворяване на калция в организма. Мазните риби като риба тон, сьомга и сардини са богати на витамин Д.
Добрата новина е, че много може да се направи за поддържането на костите. Приемането с храната на важните за костите хранителни съставки, още от 35-годишна възраст, може да подпомогне запазването на здрави и силни кости.
Витамин К - съвсем скоро беше открито, че този витамин играе много важна роля във формирането на костите. Той е необходим за производството на остеокалцин - матриксен неколагенов протеин, втвърдяващ калция. Витамин К съществува под две форми - витамин К1 (филоквинон) - най-често срещан при западния начин на хранене; съдържа се в храни като броколи, карфиол, брюкселско зеле, зехтин, сирене и соя. Витамин К2 (менаквинон) е много по-малко известен, тъй като основният му източник е ферментирала соя, която е по-често срещана храна на изток. Витамин К2 е много по-лесноусвоим и по-дълго активен от К1. Докато витамин K1 ce оползотворява в тялото за няколко часа, то К2 остава активен няколко дни.

ПРАВИЛНОТО ХРАНЕНЕ
Приемът на алкални храни, предимно плодове и зеленчуци, и намаляването на животинския протеин, предпазват организма от повишаване на киселинните нива. Поддържането на нормална киселинност в стомаха води до правилното разграждане на храните, осигуряващи калций. От друга страна високата киселинност може да доведе до използване на калция от костите за намаляване съдържанието й в тъканите.
Яжте много храни, съдържащи растителни естрогени. Азиатците, които са известни със здравите си кости, приемат много по-големи количества от тези храни, от колкото европейците. Добри хранителни източници: са мляно ленено семе (за по-добро усвояване), соя, леща, леблебия, овес, боб „азуки" и пълнозърнести храни.

ЗАПОЧНЕТЕ ДА СЕ ДВИЖИТЕ!
Редовните физически натоварвания метаболизират скелета и увеличават костната плътност. Най-ефикасните са: бързо ходене, тичане, танцуване, тенис или скачане на батут.

Аква Сорс Остео форте
В настоящето понякога е трудно да си набавим всички минерали и витамини само от храната. Затова приемането на хранителни добавки е подходящ начин да си осигурим важните за костите хранителни вещества. От ден на ден асортимента на добавки става все по-голям, което прави избора все по-труден. Обърнете внимание на количествата и формата на използваните вигпмини и минерали, тъй като това са факторите, оказващи влияние върху степента на усвояването им.
Най-разпространената калциева добавка е калциевият карбонат - той действа като тебешир и се усвоява лошо. Освен това излишните количества калциев карбонат могат да бъдат неправилно натрупани в други части на организма, например в ставите, където могат да причинят калциране. Магнезият е също често срещан като карбонат, оксид, хлорид или сулфат - всички тези форми се усвояват в малка степен.
Само две капсули АкваСорс Остео-Форте съдържат всички хранителни вещества, необходими за поддържането на здрави кости - внимателно, научно изследвани, в пропорционални количества и в най-био-наличните форми.
Калций и магнезий - съдържат се в значителни кол ичества в този продукт; добити саот патентовани, научно изследвани водораслови източници, които имат отлична усвояемост. Водораслите са събрани живи и са студено-пресовани. Минералите са органично свързани в тях, което ги прави изключително био-налични. Допълнителното предимство на водораслите е, че съдържат над 70 микроелемента.
Витамин Д - включен е като Д3 (холекалциферол), който е много по-био-наличен от витамин Д2.
Бор - този минерал също е включен в съдържанието на продукта, тъй като превръща витамин Д в активна форма, а ефектите му върху обмяната на калция и магнезия са широко изследвани.
Витамин К2 - добит е от специална ферментирала японска соева храна, наречена „Natto". Това е пионерска крачка, направена в резултат на най-съвременните изследвания; в момента много малко добавки съдържат този нов и научно изследван витамин Кг. Проучване, направено през 2006 година показва, че витамин К2 въздейства върху способността на организма да използва калция, като подпомага отлагането му в костите.
Храносмилателни ензими - способстват максималното усвояване на минералите.
Йонни минерали - водоразтворими, естествено добити от Голямото солено езеро в Юта, САЩ; осигуряват над 70 различни минерала и микроелемента. Абсорбират се лесно и подпомагат преноса на другите хранителни вещества, съдържащи се в продукта.
AquaSource водорасли - допринасят за повишаване на хранителния състав и синергията на продукта.
Съдържание: В 2 капсули Остео форте се съдържат:
Магнезий (цитрат) - 60 мг (20% ПДД)
Калций (от водорасли) - 150 мг (19% ПДД)
Магнезий (от водорасли) - 150 мг (50% ПДД)
Калций (цитрат) - 40 мг (5% ПДД)
Микроводорасли АФА - 50 мг
Цинк (цитрат) - 10 мг (65% ПДД)
Йонни минерали(естествено добити от голямото солено езеро Юта в САЩ) - 24 мг
Бор(аминокиселинен хелат) - 1 мг
Витамин К 2 - 12 микрограма
Протеаза (10 000 HUT) на грам - 10 мг
Амилаза (50 000 SKBU) на грам - 6 мг
Липаза (10 000 U) на грам - 6 мг
Витамин Д 3 (400 IU) - 10 микрограма (200% ПДД)
Капсула от растителна целулоза

Не съдържа глутен, зърнени храни, жито, лактоза.
Без добавена захар, изкуствени оцветители или мая.

Употреба: Вземат се по 2 капсули дневно по време на хранене